> Thuis < Tara < Betekenis van de naam < Mijn adres

Tara

Tara stond op onze short-list van mogelijke namen omdat we het een mooie naam vinden. Toen zijn we vervolgens via Google en Wikipedia gaan zoeken of Tara ook nog iets betekent. Tara blijkt zowel een betekenis te hebben binnen de Boeddhistische als de Keltische cultuur. Dat sprak ons zeer aan, aangezien Mark een zwak heeft voor de Boeddhistische levenswijze en Esther voor de Keltische cultuur. En zo verdwenen de andere namen van onze short-list en bleef Tara over.

Keltisch

Tara is de Engelse verbastering van het woord Teamhair. Teamhair is Iers (= Iers Gaelic = Keltisch) voor heuvel, hoge plaats of toren, het wordt uitgesproken als [t'yower].
Luchtfoto van de Hill of Tara I Tara is de naam van een heilige heuvel in Ierland waar de Ierse ‘opper’ koningen (de High Kings) gekroond werden. De heuvel van Tara ligt in de regio Meath, ten noord westen van Dublin.
Op de heuvel zijn zo’n 30 monumenten zichtbaar en een groot aantal onzichtbare monumenten zijn gelokaliseerd door luchtfotografie en geofysisch onderzoek. De belangrijkste monumenten liggen in een gebied met een lengte van 900 m en een breedte van ca. 400 m.

Luchtfoto van de Hill of Tara II

De Hill of Tara speelt een belangrijke rol in de Ierse geschiedenis. De geschiedenis van Tara begint rond 3000 v.Chr. wanneer de eerste duidelijke tekenen van menselijke activiteit zichtbaar worden. Uit de periode van de High Kings van Tara zijn vele legendes bekend. In de 3de eeuw riep koning Cormac de kroniekschrijvers van Ierland bijeen en beval hun de oude kronieken op te schrijven en tot één boek te maken. Hij gaf zelf alle gegevens over de afstamming van de High Kings. Twee eeuwen later bezocht St.Patrick Tara. Hij gaf zijn schrijvers de opdracht om alle legendes op te schrijven. Bij de invasie van de Denen aan het eind van de 8ste eeuw zijn vele manuscripten in vlammen opgegaan. De overgebleven verhalen uit die tijd zijn rond 1150 in het boek van Leinster verzameld. In het boek van Leinster, een verzameling verhalen worden de grootste monumenten uit Tara met naam vermeld. Tevens staan er vele legenden in over het roemruchte verleden van Tara. Het Hill fort, de zetel van de High Kings van Ierland een de kerstening door St.Patrick tot het Rooms Katholieke geloof, zijn enkele hoogtepunten in de geschiedenis van Tara. Daarna, zo rond de 6e eeuw na Chr., neemt de religieuze betekenis van Tara af. In 980 werden de Denen er verslagen. In de 18de eeuw vonden er op de heuvel gevechten met Ierse vrijheidstrijders plaats en in 1843 hield Daniel O’Connell er een beroemde massabijeenkomst om zijn eis, het afschaffen van de Act of Union, en daarmee de verzelfstandiging van Ierland van het Verenigd Koninkrijk, kracht bij te zetten. Tara loopt als een rode draad door de hele Ierse geschiedenis.

Luchtfoto van de Hill of Tara III

Van de eens zo grote monumenten en gebouwen zijn nu slechts enkele walletjes en grachten over. Toch heeft dit Tara dichter Thomas Moore (1779-1852) geïnspireerd tot het schrijven van een gedicht dat de huidige situatie weergeeft.

The harp that once through Tara's Hall the soul of music shed,
Now hangs as mute on Tara's wall as if that soul were fled
So sleeps the pride of former days so glory's thrill is o'er
And hearts that once beat high for praise now feel that pulse no more
No more to chiefs and ladies bright, the harp of Tara swells
The chord alone, that breaks at night, its tale of ruin tells -
This freedom now so seldom wakes, the only throb she gives
Is when some heart indignant breaks, to show that still she lives.

Boeddhisme

Tara zijn in het Boeddhisme de belangrijkste vrouwelijke Bodhisattva's.(Een Bodhisattva is een wezen (sattva) dat naar verlichting (bodhi) streeft en ook een 'verlichtend wezen', een wezen dat heel actief anderen bijstaat op het pad naar Boeddhaschap.) Tara is dus eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal bodhisattva’s die elk een ander aspect vertegenwoordigen van een bepaalde deugd.
In het Tibetaans Boeddhisme (een vorm van het Mahayana Boedhisme) vertegenwoordigt Tara (in het Tibetaans Dölma) het moederlijke aspect van mededogen. Tara betekent in het Sanskriet als zelfstandig naamwoord ster, en als werkwoord oversteken. Haar naam wordt (daarom) in verband gebracht met het begrip oversteken; zij beschermt de mensen terwijl die de Oceaan van het Bestaan oversteken. Tara heeft 21 verschijningsvormen in diverse kleuren, waarvan de Witte en de Groene de oudste zijn.

Overzicht van alle Tara's

Groene Tara (Syamatara of Harit Tara) wordt beschouwd als beschermster tegen alle gevaren. Haar kleur is groen, de lotus in haar hand is blauwen halfgeopend (nilotpala). Soms zijn er twee lotussen. Ze heeft geen extra ogen. (linker foto)
Witte Tara (Sitatara of Svetatara) is gemakkelijk te herkennen aan de zeven ogen in hoofd, handpalmen en voetzolen. Hiermee kan ze in alle richtingen diegenen, die haar hulp nodig hebben, ontwaren. Meestal houdt ze een open witte lotus vast, als teken van haar reinheid. (rechter foto)

Twee beeldjes van een Tara

Tara heeft ook haar eigen mantra’s:
De mantra van Tara:

Om tare tuttare ture swaha

De mantra van ‘Witte Tara’ of ‘Dölkar’, de verschijningsvorm van Tara die lang leven en gezondheid representeert:

Om tare tuttare ture mama ayurjnana punye pushting svaha

Nog meer weten: kijk hier.


Hindoeïsme

De godin Tara komt daarnaast ook voor in het Hindoeïstische geloof. In het Hindoeïstisch geloof worden veel goden en godinnen gezien als vertegenwoordigers / aspecten van het goddelijke, van God. Hierin is de godin Tara een van de Tien godinnen van grote wijsheid (de tien Mahavidyas) waarin Devi tot uitdrukking komt. Devi is de personificatie van de vrouwelijke kant van de God, ze is de moeder godin.
Tara vertegenwoordigt de compassie. Aangezien Tara in Sanskriet ‘ster’ betekent en een ster wordt gezien als een prachtig, maar zichzelf oneindig ontbrandend ding, is Tara in de basis de absolute, niet te doven, honger die al het leven voortdrijft. Tara is de ster van de aspiratie, de muze die ons langs het creatieve pad leidt. Tara wordt ook gezien als een manifestatie van Kali, de Koningin van de tijd, Kali is een destructief en creatief aspect van Devi; Kali is het vurige aspect van Devi. Kali wordt gezien als de vernietiger van slechte geesten en de beschermer van gelovigen.

In de Hindoeïstische mythologie is Tara de vrouw van Brihaspati (de god van magie en gebed en symbool voor de planeet Jupiter). Ze werd ontvoerd door Chandra (een god geassocieerd met de maan, deze god wordt ook wel Soma genoemd). Na een strijd dwong Brahma (de scheper, één van de drie oppergoden) Chandra om haar terug te geven, maar ze was al zwanger van Budhavara (de god geassocieerd met de planeet Mercurius).

Tara is Perzisch voor kroon. In het Latijn is dat vertaald als tiara.


Contact    © Mark   26-02-2007